Диагностиката на тежкотоварни автомобили и машини сканира отделни компоненти и системи в търсене на евентуални проблеми в двигателя, трансмисията, резервоара за масло и т.н. Някои модели изискват специални знания и подготовка, докато други сами предлагат тълкувание и решение на възникналите кодове за грешки. Най-усъвършенстваните предоставят двупосочна връзка със специалист или екип от специалисти, които получават достъп до данните в реално време. 

Скенери с ODB1 портове следят системите на по-стари автомобили, а с ODB2 - на всички модерни превозни средства. Съществуват още TPMS системи за следене налягането на гумите, за електрическото напрежение и изправността на акумулатора. Професионалната диагностика на тежкотоварни автомобили и машини ви показва пулса на вътрешните системи, като по този начин ви помага да предотвратите бъдещи проблеми.

THINKTOOL Reader HD 

Представлява компактен диагностичен уред, който поддържа над тридесет различни марки тежкотоварни автомобили. Свързва се чрез OBD2 порт и извършва анализа за няколко минути, след което визуализира подробен доклад, с помощта на който можете да калибрирате вътрешните системи и да отстраните неизправностите.

Reader HD има 5-инчов екран и работи с Андроид 10. Основната памет е 64GB, а оперативната - 4GB. Процесорът е четириядрен. Има възможност за безжична интернет връзка. Веднъж зареден, уредът може да се използва без прекъсване в продължение на няколко часа. 

Основна задача на устройството е четенето и изчистването на DTC (Diagnostic Trouble Codes) кодове за грешки. Целта на това сканиране не е просто да стартирате устройството, а след това да зададете команда за премахване на грешките. Напротив. Изведеният доклад трябва да се проучи и да се разбере източникът на тези проблеми дали е необходимо калибриране, дали трябва да се нулира сензор, дали има загуба на комуникация с определен модул или даден компонент е неизправен. Ако изтривате грешките, без да ги преглеждате, е възможно командният блок да изгуби връзка с определени системи на камиона или машината. Също така е възможно да отстраните код, който е умишлено поставен, някои сервизни техници по този начин следят работата на двигателя, затова е добре да знаете предварително.

Други функции на THINKTOOL Reader HD са извличане на данни в реално време, тестове за действие на системите, предварително кодиране, калибриране, четене на ABS кодове за спирачната система, за SRS въздушните възглавници, за TPMS налягане в гумите, системата на съединителя, сензора за налягане в маслото, климатика и контрола на скоростта на камиона. 

THINKTOOL Master CV 

Професионална диагностика за над 150 различни марки тежкотоварни автомобили и машини с 13 различни преходника, включени в комплекта. Този уред е най-доброто решение, ако сте собственик на фирма за превози или механик в сервиз. Дизайнът на Master CV е сходен с брониран таблет, дисплеят е десетинчов, а процесорът е четириядрен, задвижван от Андроид 10. Основната памет е 128GB, а оперативната - 4GB. Моделът разполага със задна, 8-мегапикселова камера и батерия, гарантираща десет часа непрекъснато сканиране. Включени са Bluetooth и WiFi свързаност. 

Функциите на Master CV са разделени на две - сервизни и за калибриране. Сервизните включват изчистване на кодовете за грешки от DPF филтъра за твърди частици на дизеловите двигатели, кодиране и настройка на инжекторните системи, тестове на сензорите. Калибриращите са свързани с регулиране на оборотите при празен ход, коригиране на ограничението за скорост, калибриране на сензорите за налягане на маслото, за нивото на антифриза и прочие. Master CV подлага на тест всички системи и визуализира данните в реално време. Устройството разполага и със специални функции, които са приложими на определени модели камиони, багери и други тежкотоварни машини. 

Една от тези специални функции е помощ при паркиране - задача, която винаги е голямо предизвикателство, особено при камионите с ремаркета. Master CV извлича данните от всички системи, за да ви осигури 360-градусова панорамна гледка и да ви предупреждава за опасност от удар при паркиране. Функциите за безопасност зависят пряко и изцяло от системите, с които е оборудван тежкотоварния автомобил.