Селскостопанската техника варира от ръчни до електрически инструменти чак до трактори и камиони. Колкото по-големи са площите за обработване, толкова по-масивни и сложни машини навлизат в пазара. Някои служат за прекопаване, други - за пръскане на далечни разстояния и беритба. Все повече модели са напълно роботизирани, независимо дали обработват почвата, грижат се за растенията през целия им вегетационен цикъл или внимателно сканират всеки плод, докато се уверят, че е дошло точното време да го откъснат.

Поради високата си натовареност и хилядите декари покривна площ, селскостопанските машини са изложени на най-големи рискове от повреда. Ако сте собственици на селскостопанска техника или сте арендатори, то вероятно сте запознати с поддръжката на тежкотоварна техника. Селскостопанските машини не са като леките коли - за тях сервизите са много по-малко на брой, но дори те не са способни да поддържат всички възможни модели и марки. Понякога е нужно да чакате с дни, дори със седмици, докато дойде вашия ред или докато пристигне необходима част за подмяна 

За да не изпаднете в ситуация, в която трябва да отложите сеитба, беритба, торене или пръскане, снабдете се с професионален или полупрофесионален уред за диагностика на тежкотоварна техника. Тези уреди са способни да анализират всички системи и прилежащите им кодове за грешки и неизправности, да изготвят доклад и дори да ви предложат възможни решения. С подобен уред винаги ще сте на крачка пред потенциален проблем и винаги ще успеете да свършите работата си навреме - фактор, който е критичен за всеки етап от засяването до прибирането на реколтата.

Полупрофесионални диагностични уреди 

Тракторите са основна селскостопанска техника - най-добри са във влаченето и бутането, което ги прави отлични за създаване на вади и при сеене. При тях най-важна е дълбочината, която осигурява необходимата влага на културите. Препоръчително е седмица преди да изкарате трактора да използвате диагностичен уред THINKTOOL Reader HD. Той е отличен уред, ако сте собственик на една или няколко селскостопански машини. Поддържа над тридесет различни марки тежкотоварни автомобили. Диагностиката може да е бърза или задълбочена. Ако не сте използвали трактора дълго време, е препоръчително да направите пълна диагностика, която обичайно отнема около три часа. За това време ще получите подробен доклад за всички натрупани грешки и неизправности .

Бързата диагностика е подходяща за селскостопански уреди, които ползвате по-често, каквито са плантаторите и пръскачките. Комбайните, от друга страна, вършат четири дейности едновременно - жътва, вършитба, събиране и отсяване. Затова е препоръчително да използвате THINKTOOL Reader HD между всеки работен цикъл. Уредът ви позволява да калибрирате и да нулирате. При калибрирането променяте производствени настройки по ваше желание, а при нулирането изчиствате грешки и отстранявате неизправности. Възползвайте се от менюто за специални функции, което ще ви даде достъп до системи, характерни за конкретната селскостопанска техника. 

Професионални диагностични уреди 

THINKTOOL MASTER CV притежава два пъти по-голяма основна памет от THINKTOOL Reader HD, а също така поддържа над 150 различни марки автомобили. В допълнение е оборудван със задна, 8MP камера, Bluetooth и WiFi свързаност. THINKTOOL MASTER CV има и по-голям екран. Анализите на системите са далеч по-подробни и задълбочени. При откриването на грешки, той не само ги посочва, но също така умее да ги тълкува и да предлага адекватни решения 

Подобно на предходния модел, THINKTOOL MASTER CV също може да сваля данни за работата на механичните компоненти на живо и да тества системите. Специфичното за този уред е, че притежава стоп кадър анализ, който позволява да извлече данните за повреда, която се е случила по време на работа и така да открие първопричинителя ѝ.

Масивната, 12600mAh батерия му позволява непрекъсната, 10-часова работа при температури от 0С до +50С. Менюто е на български, а ъпдейтите са безплатни за следващите две години. Както с THINKTOOL Reader HD, получавате бонус два часа обучение за работа с уреда. Включени са още адаптер и тринадесет преходници. Ако искате да разберете допълнителна информация за диагностичните уреди за селскостопански машини, прочетете тази статия: "Каква диагностика за селскостопански машини да изберем?"