Колко е дълга давността за глобите в КАТ? Как тече? За кои глоби се отнася?

Колко е дълга давността за глобите в КАТ? Как тече? За кои глоби се отнася?

23 август 2017

Какво е давността?

Давността при административните нарушения е, най-общо казано, изтичането на определен в закона период, през който органът, който трябва да наложи административно наказание и да го изпълни бездейства, вследствие на което се погасява правото му на това, а за мен възниква право да се позова на това негово бездействие в моя полза. Давността с други думи е срокът, в който органът може да изпълни безпроблемно задължението си да събере вашето задължение произлязло от определена глоба, постановление или др.(тук говорим за погасителна давност, която не следва да се бърка с придобивната)

Давност при актовете, глоби, постановления…

За да ми бъде наложено административно наказание трябва първо да се премине през определена процедура. Тази процедура се нарича административнонаказателно производство и започва със съставяне на акта за установяване на извършеното от мен нарушение (АУАН), например в момента, когато от храстите изскочи чичко – полицай, попита накъде, аджеба, съм се засилил с тая скорост и извади кочана от джоба си, и завършва с издаване на наказателно постановление, с което ми се налага определено наказание, например глоба.

 Друг вариант да ни глобят е глоба с фиш . Специалното тук е, че фишове се издават за нарушения до 50 лв. Ако решим, може да поискаме да ни бъде издаден АКТ, на който базата по-късно ще се издаде наказателно постановление, което се обжалва по редовната процедура. Имаме ли обаче фиш, който е влезнал в сила, той се счита за влязло в сила наказателно постановление и не можем да го обжалваме.

Това производство обаче не се образува, респективно няма да има как да ме накажат, ако по една или друга причина, в определен срок от идентифицирането ми като нарушител / извършване на нарушението от моя страна не ми бъде съставен акт. Този срок най-често е 3 месеца от откриване на нарушителя, но не повече от една година от извършване на нарушението. В определени случаи, например при банкови, данъчни, екологични нарушения, нарушения на изборния кодекс, сроковете са по-дълги.

Отделно от горното, ако в шестмесечен срок от съставяне на акта, не ми бъде издадено наказателно постановление, образуваното производство се прекратява, което ще рече, че отпада поради изтекла давност възможността да ми бъде наложено наказание за извършеното от мен нарушение.

НЯМА НЕОБЖАЛВАЕМ АКТ В БЪЛГАРИЯ!

Писания от порядъка, фишът до размер 50лв, не е обжалваем и тем подобни, са напълна безсмислица. Имало е навремето подобен текст в закона но Върховният съд е съобразил и го е премахнал. Един акт става необжалваем само когато изчерпим всички възможности за обжалване или пропуснем срока за обжалване.

 

Важно е сега да обобща, че давността, която всички ни вълнува най- много е тази свързана със Закона за движение по пътищата. Това са най-честите нарушения, за които ни налагат глоби, още повече напоследък нашумя темата с промените в същия закон и едно знаково решение на Върховния административен съд.


Е, каква е давността при нарушенията на ЗДвП?

Давността е уредена в ЗАНН или Закона за административните нарушения и някои източници като определени решения на върховния съд.

Когато има влязло в сила наказателно постановление, законодателят е предвидил срокове, в които наказанието следва да бъде изпълнено. В случая се прилага Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

В чл. 82 е посочено следното:

(1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:

а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

И още: Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. Това ще рече- покана от ЧСИ за плащане на глобата, запориране на трудово възнаграждение и др. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност (чл.82, 2 от ЗАНН).

Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1. Тоест, абсолютната давност за изпълняване на наложеното наказание е три години. Това не важи, ако  през това време срещу шофьора са предприети мерки за принудително събиране на парите и има образувано изпълнително дело при съдия изпълнител.(Както споменахме по-горе)

Когато изтече абсолютната давност, административно-наказателното производство следва да се прекрати.

Какво казва Върховният административен съд?

Върховният съд се произнася в случаите когато има, така да се каже, неяснота в закона, неправилно прилагане от съдилища или други органи или просто законът се нуждае от тълкуване. В този случай съдът се произнася с решение, което става задължително и служи като източник на правото. С други думи, каквото каже съдът-това е.

Специалното, което ни вълнува тук е, че с решение от април 2017г. съдът затвърди това, че глобите имат давност 2 години от деня на връчването на наказателното ни постановление.

Тоест ако в тези 2 години, държавата е просто забравила за нас, то ние можем да бъдем спокойни, че такава глоба няма да дължим и може много лесно да я преборим в съда.

 

Източник: www.pravnapomosht.bg

 

 


Светването на чека е често срещан проблем при колите. Появата на индикацията притеснява собствениците и понякога автомобилите влизат в авариен режим. Ето най-популарните причини за това

прочети още

Вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=WOQLh1iGN60

прочети още

Ето размера на глобите за някои от най-масовите нарушения

прочети още

Опция - "Отвори преди да платиш"

прочети още

Особености на балканското летене

прочети още

Посетете и станете фен на Фейсбук страничката ни: https://www.facebook.com/ustroistvazadiagnostika

прочети още

Пренаредени изводи за диагностика

прочети още

След като стана ясно, че има проблеми с новите АТСС (Автоматизирани технически средства и системи) за контрол на скоростта ARH CAM S1, се създадоха предпоставки за обжалване на издадените въз основа на тях електронни фишове. Това обясни юристът Атанас Константинов от Института за пътна безопасност, цитиран от "Труд".

прочети още

Всеки шофьор трябва да знае това! Ето го новия ценоразпис на глобите от КАТ

прочети още

1. Фарове против мъгла (предни). 2. Неизправност на кормилната уредба. 3. Светлини против мъгла (задни).

прочети още

Името Volvo отдавна се е превърнало в нарицателно за автомобилна безопасност и този инцидент от Норвегия демонстрира нагледно защо. Невнимателен шофьор на комби с повишена проходимост XC70 навлиза по неясни причини в насрещното движение и се удря челно в огромна Scania R Series. Сблъсъкът с 40-тонния камион отхвърля назад "волвото", разрушавайки напълно предницата му. Водачът обаче не просто оцелява, а и се разминава без никакви наранявания.

прочети още

За всички правоспособни водачи на МПС-та е ясно, че зимата, особено у нас, управлението на колата изисква малко повече умения. Шофьорите трябва да са по-внимателни, защото пътната настилка е хлъзгава. В повечето случаи обаче това е видно. Заледените участъци или заснежените такива се виждат отдалеч и автомобилистите намаляват скоростта и са по-бдителни.  

прочети още

1. БМВ 2. Мерцедес 3. Ауди 4. Фолксваген

прочети още

Стационарна камера за скорост ще бъде монтирана утре на Околовръстното шосе на София в участъка между Казичене и разклона за магистрала „Хемус“ като мярка срещу нарушителите на пътя. Ограничението в тази отсечка е 90 км/час, но само за пет часа вчера са били засечени 102-ма нарушители, минали с превишена скорост. Най-честото превишение е с 30 – 40 км/час над разрешеното.

прочети още

Преди големия сняг, който неминуемо ще ни изненада и тази година, ще се постараем да те запознаем с това какво са зимните гуми, дали имаш нужда от тях и кои са най-добрите.

прочети още

От август тази година плащането на глобите към КАТ може да става по електронен път.

прочети още

В някои страни глобите са жестоки, могат дори да ви вземат колата. Лятото е сезонът на отпуските и много хора тръгват да пътешестват из Европа. Напълно логично – хубави пътища, развита инфраструктура и много места, които си заслужава да бъдат посенети. Пътувайки в страните от ЕС обаче не бива да се забравя, че правилата за движение трябва да се спазват, а глобите за нарушенията им са доста сериозни.

прочети още

В последно време повечето от водачите на моторни превозни средства осъзнават важността на автомобилните гуми. Важно е да се знае, че гумите са единствените от целия автомобил, които контактуват с пътя и качествата им са от изключителна важност. Особено през зимата. Не са малко и онези от нас, които пренебрегват важността и правилния избор на гуми. Сега ще ви покажем как се държи един автомобил на сняг, който е "обут" с нови, но различни типове гуми.

прочети още
Ето го новото BMW M5!
21 август 2017

В Интернет „изтекоха“ снимки на модела малко преди официалната премиера

прочети още

Американски водещ на прогнозата за времето се сдоби със световна слава, след като демонстрира елементарен, но ефективен способ за почистване на замръзнали автомобилни стъкла без стъргане и чакане на двигателя да загрее.

прочети още

Цената на возилото от 2,4 млн. евро е преди всички данъци и такси, а това ще рече, че тя ще надхвърли с доста сумата от 5 млн. лева

прочети още

Жертвата е на видима възраст около 40 години

прочети още

Кражбите отдавна са станали незаменима част от ежедневието ни. За да не се превърнат в поредната жертва на грабителите, хората се стараят по всякакъв начин да обезпечат сигурността на своя дом. Някои избират аларми, други се спират на здрави врати със сложни ключалки.

прочети още

Нова измама на пътя грози добросъвестни и отзивчиви участници в движението, бие тревога хасковлийката Мария К. в писмо до “Хасково.нет”. Момиче от ромски произход се е пробвало да инсценира пътен инцидент като се престори на блъснато от кола, но номерът му не минал, става ясно от описанието на случката.

прочети още

Самата плеймейтка до последно пускаше снимки в социалните мрежи, с които опровергаваше медиите, че очаква дете

прочети още

..Жената трябва да върви до мъжа. И да го подкрепя. И да не дава лоша дума да се каже за него! До мъжа да върви! Не до роднини. Не до приятелки. Жената - с мъжа...

прочети още

Купухте ли си винетки?

прочети още

Тя му каза: Ще взема 5 за левче или си тръгвам Старият ѝ каза: Вземи ги на каквато цена си решила, може би това е добро начало, защото не съм продал нито едно яйце днес. Тя взе яйцата и си тръгна с чувството, че е победила. По-късно през деня отиде с приятел на луксозен ресторант. Когато дойде време за плащане на сметката, при сметка 42лв, тя остави 50лв и остави рестото. Това може да ви се струва нормално, но въпросът е защо на нуждаещите се даваме по-малко, а на тези които нямат нужда даваме повече? Защо сме властни над тези, които имат нужда от подкрепа, а сме щедри към по-богатите от нас? Веднъж прочетох някъде следното: „Моят баща купуваше продукти от бедни хора на високи цени, дори да нямаше нужда от тях, дори понякога оставяше по някой лев отгоре. Объркан го попитах защо го прави това. А той ми отговори: Това е щедрост обвита в достойнство.“

прочети още

ПЪТУВАЙ! ПАРИТЕ СЕ ВРЪЩАТ. ВРЕМЕТО НИКОГА!

прочети още
14 Февруари
14 февруари 2018

Скъпи, с какво ще ме изненадаш на 14-ти Февруари?

прочети още

Spark е услуга, която ни позволява да открием и наемем свободен електрически автомобил, вече и в София. Можем да наемем автомобила както за няколко минути, така и за няколко дни, а след като вече не се нуждаем от него, можем да го паркираме в сините или зелените зони на столицата или в определените за целта места извън центъра на София.

прочети още

С нарочен мейл до медиите от МВР дадоха някои разяснение, свързани с плащанията на глобите към КАТ. Първата новина е, че вече официално проверка и плащания за глоби, наложени от Пътна полиция, може да се извършват онлайн на сайта на МВР. Проверката може да става по ЕГН и номер на шофьорската книжка.

прочети още

Много е неприятно да се окажеш в ситуация, в която просто трябва да си отвориш бутилка вино, а няма с какво!

прочети още

Емоциите са това, което водят повечето клиенти при избора им на нов автомобил. Тук ви показваме именно това – емоции, един кратък миг, в който да помечтаем.

прочети още

Слави Трифонов излезе с писмо до медиите. Ето го, без редакция:

прочети още

В ерата на технологиите и високоскоростните интернет връзки, човек може да открие информация на практика за всичко. В рамките само на няколко минути имаме възможност да намерим рецептите за най-вкусните сладкиши или да научим всичко за квантовата механика. Понякога обаче е необходимо да пресеем множество излишни данни, за да достигнем до онова, което ни е необходимо. А това отнема часове. Ето защо решихме да ви представим този списък с най-ефективните методи за търсене на Google, благодарение на който ще откриете материалът, който търсите, само с няколко клика, пише BrightSide.

прочети още

Изпреварването е една от най-опасните маневри, която извършваме в ежедневното шофиране. Предлагаме ви няколко основни правила, които трябва да знаете, за да осигурите своята безопасност и тази на останалите участници в движението.

прочети още

По-голямата част от шофьорите в Европа са наясно, че въпреки по-високата си цена, новите гуми имат предимство по отношение най-вече на безопасността, която осигуряват. Има ли значение обаче дали ще си купим от т.нар. премиум марки или пък ще заложим на евтините китайски гуми? Въпросът е много дискусионен, а сега ви предлагаме една от гледните точки. Става дума за проучване, направено от Nokian Tyres, което показва, че 70% от шофьорите в България смятат премиум гумите за по-безопасни, като на същото мнение са техните колеги от Румъния – 87%, Италия – 61%, 59% за Франция и Германия, 58% в Полша и 54% в Чешката република.  

прочети още

Търся да се омъжа за човек, който печели най-малко половин милион на година. Знам как звучи това, но имайте предвид, че да печелиш милион на година означава да си средна класа в Ню Йорк. Така че изобщо не мисля, че се целя прекалено високо. 25-годишна девойка, която твърди, че е интелигентна, изискана и изключително красивa … пуска в елитен сайт за запознанства този въпрос

прочети още

Момичетата от кориците не са това, което бяха. Моделите за подражение - също. Отворете Инстаграм. Пуснете телевизора. Огледайте се в нощните заведения. После в 12-13 годишните ученички. Кажете ми какво виждате. Виждате ли красота? Естетика? Нежност. Кажете честно.  

прочети още

Вие мили принцеси, които постоянно викате, че няма истински мъже можете ли честно да си признаете колко време отделяте сутрин, за да нарисувате веждите си по-дебели от мустака на последния „истински”, който ви плати екскурзията до Дубай?

прочети още

Станах жертва на ИЗМАМА на паркинга на LIDL (чувам че се е случвало и на други из цялата страна) Пазете се, да не ви дойде на главата и на вас. Ето каква е схемата:

прочети още

Компанията Mercedes-Benz патентова външни обезопасителни възглавници, които са призвани да защитят пешеходците в случай на авария. Устройствата ще бъдат инсталирани в предната част на автомобила.

прочети още

Вирусът се възползва от желанието на някои хора да хакнат чужди профили и всъщност взима техните

прочети още

Полет със самолет от гледна точка на екипажа и от гледна точка на пътниците са две напълно различни неща. Докато първите знаят всичките му тайни, вторите дори не подозират за съществуването им. Френският сайт Sympa-Sympa.com публикува десет съвета от стюардеси, за да пътувате максимално комфортно в самолета.

прочети още

Скоростта ​​опиянява много хора. Много безразсъдно смели мъже и жени рискуват живота си, опитвайки се да поставят нови рекорди за скорост и да надхвърлят възможностите на човешкото.  

прочети още

Чудили ли сте се как да се филтрира вода, как да се предпазите от комари или как да си направите соларна микровълнова? Тези съвети може да ви спасят живота ви един ден.

прочети още

Българчето ще е с уникални данни в личните си документи - като родно място ще бъде посочено 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина

прочети още

Стюардите в самолетите може да изглеждат весели и безгрижни, но не бива да се заблуждавате по тяхната усмивка. Те през цялото време зорко следят за безопасността на полета и са изключително наясно какво да правят в извънредни ситуации, разказва Дарик нюз. Чудили ли сте се кое е първото нещо, което забелязват стюардите у вас, когато се качвате на борда. Няколко професионалисти дават отговор пред Huffington Post:

прочети още

Статистиката, която ще прочетете след малко, се отнася за САЩ. Но сами ще се убедите – шокиращите изводи в нея са общовалидни.

прочети още

Facebook знае почти всичко за теб. Системата е сложен алгоритъм, който следи поведението ти, знае къде влизаш, какво търсиш, какви реклами гледаш, какви продукти си купуваш, какво харесваш и още куп други неща. Понякога не се замисляме колко много информация всъщност сме дали за себе си.

прочети още

Искаш ли да разбереш всичко, което Google знае за теб? Ето шест връзки, които показват някои от данните, с които Google разполага за всеки потребител.

прочети още

Lucid Motors поставя своя прототип с 1000 к.с. на лимита. Тестови екземпляр на луксозния електромобил достига 378 км/ч

прочети още

Поставяният на BMW 750d и M550d дизел с 4 турбокомпресора и 400 к.с. е сред най-модерните агрегати, работещи на принципа на самовъзпламеняването. Благодарение на специален модул тунинг компанията DTE прави най-мощния сериен дизел за лек автомобил още по-мощен – така BMW 750d и 550d развиват 447 к.с. и 883 Нм

прочети още

Mercedes-AMG Project One ще се появи на пазара през 2019 г. с мощност 1035 к.с. и ще струва над 2 млн. евро

прочети още

Лятото дойде и едно от предимствата му е, че можем да караме кабриолети. Представяме ви най-интересните модели, които предстои да се появят на пазара до 2021г.

прочети още

Mercedes-AMG пуска на пазара AMG GT C Roadster като индиректен наследник на SLS Roadster. AUTO BILD тества открития GT!

прочети още

Щом чуете Bentley, със сигурност в съзнанието на мнозина от вас асоциацията би била за „лимитирани серии“. Някои от тях са като Bentayga Falconry от Mulliner, фина препратка към спорта на царете. Други, като например новия Bentley Continental 24, са насочени към по-малко консервативните клиенти. Continental 24, съзададен в чест на завръщането на британския автомобилен производител в 24-часовия маратон на Нюрбургринг, е голям, ярък и не толкова „едрогабаритен“ модел на Bentley. Както казват, разни хора, различни идеали.

прочети още

В Лондон става катастрофа между Mercedes G500 и Toyota Prius. Няма да повярвате кой е изтеглил „късата клечка“ след ПТП-то... https://www.youtube.com/watch?time_continue=166&v=5RQSJuof7h4

прочети още

Специализираният сайт Autotijd публикува официални изображения на новото BMW 8-ма Серия. Автомобилът е прототип, но серийната версия надали ще се различава особено от него, предава Факти.

прочети още

Mercedes-AMG Project One ще се появи на пазара през 2019 г. с мощност 1035 к.с. и ще струва над 2 млн. евро

прочети още

На специална церемония в навечерието на автосалона в Шанхай Mercedes-Benz представи обновената S-Класа. Немците са подложили флагманския си модел на козметични процедури, снабдили са го със система за автономно управление и нови двигатели.

прочети още