Съвети при изпреварване

Съвети при изпреварване

16 август 2017
 1. Абсолютно задължителни при изпреварване са:
 • Проверка в огледалата за обратно виждане.

Винаги преди да предприемете изпреварване или заобикаляне, трябва да погледнете в огледалата поне 2 пъти.

 

 • Подаване на светлинен сигнал.

Много водачи не винаги подават мигач при изпреварване, заобикаляне и прибиране отново в дясна лента. Подавайки светлинен сигнал, информирате останалите участници в движението за това какво смятате да направите, което ги прави подготвени.

 

 • Правилна преценка на дистанцията до насрещно–движещите се превозни средства, в случай че има такива.

Преценете разстоянието и скоростта на идващите насрещно автомобили и едва тогава предприемете действие. Старайте се това да става на по-високи обороти. Ако при натискане на педала на газта колата не ускорява, то трябва да включите на по-ниска предавка.

 

Как се изпреварва правилно?

Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна. Маневрата изпреварване включва напускане на пътната лента, в която се движи водачът,  като навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.

 

Безопасно странично разстояние

За безопасно странично разстояние между изпреварващия и изпреварвания автомобил се приема разстояние равно на една отворена врата на автомобила.

 

Позициониране за изпреварване

Движейки се прекалено близо до автомобила отпред, ограничавате видимостта си, което означава, че е възможно да предприемете изпреварване без да сте видели приближаващ в насрещното автомобил.

Много по – добре е да оставите достатъчно място между вас и превозното средство отпред. В този случай ще имате много по – добра видимост от двете му страни.

 

Безопасно изпреварване

Първо отбийте, а след това ускорете максимално. По този начин, ако сте преценили грешно ситуацията, все още можете нормално да се приберете обратно във вашата лента. Ако отбиете с висока скорост и видите неочаквано препятствие е възможно да ви бъде трудно едновременно да намалите, да запазите контрол и да се приберете.

Водачът на изпреварваното пътно-превозно средство е длъжен да не увеличава скоростта и да не пречи на изпреварването по какъвто и да е друг начин.

 

Изскачащи от колоната автомобили

Понякога вторият или третият шофьор от колоната може да се опита да изпревари тези пред него на един път. Ето защо, ако сте на път да изпреварите бавно движещо се превозно средство пред вас и има колона от автомобили зад вас, погледнете в огледалото за обратно виждане и проверете за изскачащи от колоната автомобили.

Ако сте в дълга колона, водена от бавно движещи се автомобили, внимавайте за шофьори, които се опитват да се придвижат бързо напред, изпреварвайки по едно превозно средство. Колоната трябва да се раздалечи, за да могат те да се върнат обратно в нея. Ако това не се случи, автомобилът, предприел изпреварването, може пострада. Ето защо, трябва да следите обстановката и да имате готовност да намалите, за да освободите място за прибиране обратно в колоната на изпреварващия ви автомобил.


2. Основни забрани за изпреварване

Ако няма поставени други пътни знаци или маркировка, е забранено изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, в случаите:

 • Когато разстоянието на видимост, ограничено поради характера на пътя или намалено поради мъгла, снеговалеж и други подобни, е по-малко от необходимото за изпреварването при избраната скорост на движение.
 • На кръстовище на равнозначни пътища.
 • На железопътен прелез без бариери.
 • При използване на пътна лента за насрещно движение, когато изпреварващият не може да се върне безпрепятствено в напуснатата пътна лента.
 • Пред пешеходна пътека, когато изпреварваното превозно средство закрива видимостта към пешеходната пътека.
 • Забранено е изпреварването и заобикалянето на релсово превозно средство от лявата страна.
 • Никога НЕ се изпреварва на кръстовище или в уширението преди кръстовище! Винаги може автомобилът отпред да реши в последния момент да завие наляво на кръстовището.
 • Избягвайте едновременното изпреварване заедно с други изпреварващи автомобили, тъй като е много по–трудно да прецените дистанцията и времето за изпреварване.
 • Мотоциклетисти – оглеждайте се внимателно за мотоциклетисти, тъй като те се движат бързо и бързо сменят лентите.
 • Не изпреварвайте в остри завои или такива без видимост.
 • Не изпреварвайте, ако пътните знаци и маркировка не го позволяват.

Пътни знаци, в зоната на действие на които е забранено изпреварването

 

Пътен знак В24 "Забранено е изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотоциклети без кош и мотопеди" се използва за сигнализиране на пътен участък, в който не е осигурено минималното разстояние за видимост.

 

Пътен знак В25 "Забранено е на товарни автомобили с допустима максимална маса над 3,5 тона да изпреварват моторни превозни средства, с изключение на мотоциклети без кош и мотопеди" се използва за сигнализиране на пътен участък с надлъжен наклон при изкачване и с дължина, по-голяма от критичната дължина за наклона.

Пътен знак В25 се използва за сигнализиране на пътен участък, в който товарните автомобили при изпреварване създават затруднения и опасност за останалите участници в движението.

Пътен знак А39 "Внимание! Други опасности". Използва за сигнализиране на опасности, за които не са предвидени специални пътни знаци. В зоната на действие на този знак е забранено изпреварването поради възможните други опасности на пътя, за които сигнализира пътния знак.


Не изпреварвайте, ако пътната маркировка не го позволява

Единична непрекъсната линия. На ППС е забранено да я застъпват и пресичат. Разрешено е пресичането й, само когато с нея е очертана границата на платното за движение.

 

Двойна непрекъсната линия. На ППС е забранено да я застъпват и пресичат!

 

Двойна смесена линия. Пресичането й е разрешено само от страната на прекъснатата линия.


Светването на чека е често срещан проблем при колите. Появата на индикацията притеснява собствениците и понякога автомобилите влизат в авариен режим. Ето най-популарните причини за това

прочети още

Вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=WOQLh1iGN60

прочети още

Ето размера на глобите за някои от най-масовите нарушения

прочети още

Опция - "Отвори преди да платиш"

прочети още

Особености на балканското летене

прочети още

Посетете и станете фен на Фейсбук страничката ни: https://www.facebook.com/ustroistvazadiagnostika

прочети още

Пренаредени изводи за диагностика

прочети още

След като стана ясно, че има проблеми с новите АТСС (Автоматизирани технически средства и системи) за контрол на скоростта ARH CAM S1, се създадоха предпоставки за обжалване на издадените въз основа на тях електронни фишове. Това обясни юристът Атанас Константинов от Института за пътна безопасност, цитиран от "Труд".

прочети още

Всеки шофьор трябва да знае това! Ето го новия ценоразпис на глобите от КАТ

прочети още

1. Фарове против мъгла (предни). 2. Неизправност на кормилната уредба. 3. Светлини против мъгла (задни).

прочети още

Името Volvo отдавна се е превърнало в нарицателно за автомобилна безопасност и този инцидент от Норвегия демонстрира нагледно защо. Невнимателен шофьор на комби с повишена проходимост XC70 навлиза по неясни причини в насрещното движение и се удря челно в огромна Scania R Series. Сблъсъкът с 40-тонния камион отхвърля назад "волвото", разрушавайки напълно предницата му. Водачът обаче не просто оцелява, а и се разминава без никакви наранявания.

прочети още

За всички правоспособни водачи на МПС-та е ясно, че зимата, особено у нас, управлението на колата изисква малко повече умения. Шофьорите трябва да са по-внимателни, защото пътната настилка е хлъзгава. В повечето случаи обаче това е видно. Заледените участъци или заснежените такива се виждат отдалеч и автомобилистите намаляват скоростта и са по-бдителни.  

прочети още

1. БМВ 2. Мерцедес 3. Ауди 4. Фолксваген

прочети още

Стационарна камера за скорост ще бъде монтирана утре на Околовръстното шосе на София в участъка между Казичене и разклона за магистрала „Хемус“ като мярка срещу нарушителите на пътя. Ограничението в тази отсечка е 90 км/час, но само за пет часа вчера са били засечени 102-ма нарушители, минали с превишена скорост. Най-честото превишение е с 30 – 40 км/час над разрешеното.

прочети още

Преди големия сняг, който неминуемо ще ни изненада и тази година, ще се постараем да те запознаем с това какво са зимните гуми, дали имаш нужда от тях и кои са най-добрите.

прочети още

От август тази година плащането на глобите към КАТ може да става по електронен път.

прочети още

В някои страни глобите са жестоки, могат дори да ви вземат колата. Лятото е сезонът на отпуските и много хора тръгват да пътешестват из Европа. Напълно логично – хубави пътища, развита инфраструктура и много места, които си заслужава да бъдат посенети. Пътувайки в страните от ЕС обаче не бива да се забравя, че правилата за движение трябва да се спазват, а глобите за нарушенията им са доста сериозни.

прочети още

В последно време повечето от водачите на моторни превозни средства осъзнават важността на автомобилните гуми. Важно е да се знае, че гумите са единствените от целия автомобил, които контактуват с пътя и качествата им са от изключителна важност. Особено през зимата. Не са малко и онези от нас, които пренебрегват важността и правилния избор на гуми. Сега ще ви покажем как се държи един автомобил на сняг, който е "обут" с нови, но различни типове гуми.

прочети още
Ето го новото BMW M5!
21 август 2017

В Интернет „изтекоха“ снимки на модела малко преди официалната премиера

прочети още

Американски водещ на прогнозата за времето се сдоби със световна слава, след като демонстрира елементарен, но ефективен способ за почистване на замръзнали автомобилни стъкла без стъргане и чакане на двигателя да загрее.

прочети още

Цената на возилото от 2,4 млн. евро е преди всички данъци и такси, а това ще рече, че тя ще надхвърли с доста сумата от 5 млн. лева

прочети още

Жертвата е на видима възраст около 40 години

прочети още

Кражбите отдавна са станали незаменима част от ежедневието ни. За да не се превърнат в поредната жертва на грабителите, хората се стараят по всякакъв начин да обезпечат сигурността на своя дом. Някои избират аларми, други се спират на здрави врати със сложни ключалки.

прочети още

Нова измама на пътя грози добросъвестни и отзивчиви участници в движението, бие тревога хасковлийката Мария К. в писмо до “Хасково.нет”. Момиче от ромски произход се е пробвало да инсценира пътен инцидент като се престори на блъснато от кола, но номерът му не минал, става ясно от описанието на случката.

прочети още

Самата плеймейтка до последно пускаше снимки в социалните мрежи, с които опровергаваше медиите, че очаква дете

прочети още

..Жената трябва да върви до мъжа. И да го подкрепя. И да не дава лоша дума да се каже за него! До мъжа да върви! Не до роднини. Не до приятелки. Жената - с мъжа...

прочети още

Купухте ли си винетки?

прочети още

Тя му каза: Ще взема 5 за левче или си тръгвам Старият ѝ каза: Вземи ги на каквато цена си решила, може би това е добро начало, защото не съм продал нито едно яйце днес. Тя взе яйцата и си тръгна с чувството, че е победила. По-късно през деня отиде с приятел на луксозен ресторант. Когато дойде време за плащане на сметката, при сметка 42лв, тя остави 50лв и остави рестото. Това може да ви се струва нормално, но въпросът е защо на нуждаещите се даваме по-малко, а на тези които нямат нужда даваме повече? Защо сме властни над тези, които имат нужда от подкрепа, а сме щедри към по-богатите от нас? Веднъж прочетох някъде следното: „Моят баща купуваше продукти от бедни хора на високи цени, дори да нямаше нужда от тях, дори понякога оставяше по някой лев отгоре. Объркан го попитах защо го прави това. А той ми отговори: Това е щедрост обвита в достойнство.“

прочети още

ПЪТУВАЙ! ПАРИТЕ СЕ ВРЪЩАТ. ВРЕМЕТО НИКОГА!

прочети още
14 Февруари
14 февруари 2018

Скъпи, с какво ще ме изненадаш на 14-ти Февруари?

прочети още

Spark е услуга, която ни позволява да открием и наемем свободен електрически автомобил, вече и в София. Можем да наемем автомобила както за няколко минути, така и за няколко дни, а след като вече не се нуждаем от него, можем да го паркираме в сините или зелените зони на столицата или в определените за целта места извън центъра на София.

прочети още

С нарочен мейл до медиите от МВР дадоха някои разяснение, свързани с плащанията на глобите към КАТ. Първата новина е, че вече официално проверка и плащания за глоби, наложени от Пътна полиция, може да се извършват онлайн на сайта на МВР. Проверката може да става по ЕГН и номер на шофьорската книжка.

прочети още

Много е неприятно да се окажеш в ситуация, в която просто трябва да си отвориш бутилка вино, а няма с какво!

прочети още

Емоциите са това, което водят повечето клиенти при избора им на нов автомобил. Тук ви показваме именно това – емоции, един кратък миг, в който да помечтаем.

прочети още

Слави Трифонов излезе с писмо до медиите. Ето го, без редакция:

прочети още

В ерата на технологиите и високоскоростните интернет връзки, човек може да открие информация на практика за всичко. В рамките само на няколко минути имаме възможност да намерим рецептите за най-вкусните сладкиши или да научим всичко за квантовата механика. Понякога обаче е необходимо да пресеем множество излишни данни, за да достигнем до онова, което ни е необходимо. А това отнема часове. Ето защо решихме да ви представим този списък с най-ефективните методи за търсене на Google, благодарение на който ще откриете материалът, който търсите, само с няколко клика, пише BrightSide.

прочети още

По-голямата част от шофьорите в Европа са наясно, че въпреки по-високата си цена, новите гуми имат предимство по отношение най-вече на безопасността, която осигуряват. Има ли значение обаче дали ще си купим от т.нар. премиум марки или пък ще заложим на евтините китайски гуми? Въпросът е много дискусионен, а сега ви предлагаме една от гледните точки. Става дума за проучване, направено от Nokian Tyres, което показва, че 70% от шофьорите в България смятат премиум гумите за по-безопасни, като на същото мнение са техните колеги от Румъния – 87%, Италия – 61%, 59% за Франция и Германия, 58% в Полша и 54% в Чешката република.  

прочети още

Търся да се омъжа за човек, който печели най-малко половин милион на година. Знам как звучи това, но имайте предвид, че да печелиш милион на година означава да си средна класа в Ню Йорк. Така че изобщо не мисля, че се целя прекалено високо. 25-годишна девойка, която твърди, че е интелигентна, изискана и изключително красивa … пуска в елитен сайт за запознанства този въпрос

прочети още

Момичетата от кориците не са това, което бяха. Моделите за подражение - също. Отворете Инстаграм. Пуснете телевизора. Огледайте се в нощните заведения. После в 12-13 годишните ученички. Кажете ми какво виждате. Виждате ли красота? Естетика? Нежност. Кажете честно.  

прочети още

Вие мили принцеси, които постоянно викате, че няма истински мъже можете ли честно да си признаете колко време отделяте сутрин, за да нарисувате веждите си по-дебели от мустака на последния „истински”, който ви плати екскурзията до Дубай?

прочети още

Станах жертва на ИЗМАМА на паркинга на LIDL (чувам че се е случвало и на други из цялата страна) Пазете се, да не ви дойде на главата и на вас. Ето каква е схемата:

прочети още

Компанията Mercedes-Benz патентова външни обезопасителни възглавници, които са призвани да защитят пешеходците в случай на авария. Устройствата ще бъдат инсталирани в предната част на автомобила.

прочети още

Вирусът се възползва от желанието на някои хора да хакнат чужди профили и всъщност взима техните

прочети още

Полет със самолет от гледна точка на екипажа и от гледна точка на пътниците са две напълно различни неща. Докато първите знаят всичките му тайни, вторите дори не подозират за съществуването им. Френският сайт Sympa-Sympa.com публикува десет съвета от стюардеси, за да пътувате максимално комфортно в самолета.

прочети още

Скоростта ​​опиянява много хора. Много безразсъдно смели мъже и жени рискуват живота си, опитвайки се да поставят нови рекорди за скорост и да надхвърлят възможностите на човешкото.  

прочети още

Чудили ли сте се как да се филтрира вода, как да се предпазите от комари или как да си направите соларна микровълнова? Тези съвети може да ви спасят живота ви един ден.

прочети още

Българчето ще е с уникални данни в личните си документи - като родно място ще бъде посочено 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина

прочети още

Стюардите в самолетите може да изглеждат весели и безгрижни, но не бива да се заблуждавате по тяхната усмивка. Те през цялото време зорко следят за безопасността на полета и са изключително наясно какво да правят в извънредни ситуации, разказва Дарик нюз. Чудили ли сте се кое е първото нещо, което забелязват стюардите у вас, когато се качвате на борда. Няколко професионалисти дават отговор пред Huffington Post:

прочети още

Статистиката, която ще прочетете след малко, се отнася за САЩ. Но сами ще се убедите – шокиращите изводи в нея са общовалидни.

прочети още

Facebook знае почти всичко за теб. Системата е сложен алгоритъм, който следи поведението ти, знае къде влизаш, какво търсиш, какви реклами гледаш, какви продукти си купуваш, какво харесваш и още куп други неща. Понякога не се замисляме колко много информация всъщност сме дали за себе си.

прочети още

Искаш ли да разбереш всичко, което Google знае за теб? Ето шест връзки, които показват някои от данните, с които Google разполага за всеки потребител.

прочети още

Lucid Motors поставя своя прототип с 1000 к.с. на лимита. Тестови екземпляр на луксозния електромобил достига 378 км/ч

прочети още

Поставяният на BMW 750d и M550d дизел с 4 турбокомпресора и 400 к.с. е сред най-модерните агрегати, работещи на принципа на самовъзпламеняването. Благодарение на специален модул тунинг компанията DTE прави най-мощния сериен дизел за лек автомобил още по-мощен – така BMW 750d и 550d развиват 447 к.с. и 883 Нм

прочети още

Mercedes-AMG Project One ще се появи на пазара през 2019 г. с мощност 1035 к.с. и ще струва над 2 млн. евро

прочети още

Лятото дойде и едно от предимствата му е, че можем да караме кабриолети. Представяме ви най-интересните модели, които предстои да се появят на пазара до 2021г.

прочети още

Mercedes-AMG пуска на пазара AMG GT C Roadster като индиректен наследник на SLS Roadster. AUTO BILD тества открития GT!

прочети още

Щом чуете Bentley, със сигурност в съзнанието на мнозина от вас асоциацията би била за „лимитирани серии“. Някои от тях са като Bentayga Falconry от Mulliner, фина препратка към спорта на царете. Други, като например новия Bentley Continental 24, са насочени към по-малко консервативните клиенти. Continental 24, съзададен в чест на завръщането на британския автомобилен производител в 24-часовия маратон на Нюрбургринг, е голям, ярък и не толкова „едрогабаритен“ модел на Bentley. Както казват, разни хора, различни идеали.

прочети още

В Лондон става катастрофа между Mercedes G500 и Toyota Prius. Няма да повярвате кой е изтеглил „късата клечка“ след ПТП-то... https://www.youtube.com/watch?time_continue=166&v=5RQSJuof7h4

прочети още

Специализираният сайт Autotijd публикува официални изображения на новото BMW 8-ма Серия. Автомобилът е прототип, но серийната версия надали ще се различава особено от него, предава Факти.

прочети още

Mercedes-AMG Project One ще се появи на пазара през 2019 г. с мощност 1035 к.с. и ще струва над 2 млн. евро

прочети още

На специална церемония в навечерието на автосалона в Шанхай Mercedes-Benz представи обновената S-Класа. Немците са подложили флагманския си модел на козметични процедури, снабдили са го със система за автономно управление и нови двигатели.

прочети още